HEREN 5 – CAN, fase 1

 

CAN, fase 1, Boven ’t Y is een complex aan het Buikslotermeerplein te Amsterdam-Noord. De positie van de functies was al bepaald in het stedenbouwkundig plan: 40 woningen voor een parkeergarage (800 pp) boven op een winkelcentrum (8.600 m2).

Ik heb een uitgebreide parkeerstudie gedaan met als doel een efficiënte en overzichtelijke garage te maken. We hebben uiteindelijk gekozen voor het model dat bestaat uit drie smalle banen, waardoor er licht en lucht wordt verkregen in de garage, in de onderliggende passage van het winkelcentrum en ter plaatse van de woningentrees. Tevens werken de openingen tussen de parkeerbanen positief mee met betrekking tot ventilatie in de garage. In combinatie met het opengewerkte metselwerk, dat Heren 5 speciaal voor dit project heeft ontwikkeld, zijn er geen stuwdrukventilatoren in de garage benodigd.

Door de complexiteit van het project heb ik veel aandacht besteed aan de eisen voor de bouwaanvraag. Door de menging van functies was de brandveiligheid een lastige puzzel. En de indelingen van de plattegronden in de woningen zijn voor een groot deel bepaald door de eisen van daglicht en ventilatie (eenzijdig).

Heren 5 - CAN, fase 1